ИЗВЈЕШТАЈ

СА САСТАНКА РЕЦИТАТОРСКЕ СЕКЦИЈЕ

ОШ «СВЕТИ САВА» ЗВОРНИК

 

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА – ИЗБОР ТРИ РЕЦИТАТОРА ЗА РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ

 

                                                                                             У Зворнику, 26.03.2015. године

 

        У оквиру плана и програма рада рецитаторске секције су и припреме рецитатора за Републичко такмичење рецитатора «Дјечије царство» у Бањој Луци, планирано 15.04.

2014. године. Наравно, највише пажње на часовима ове ваннаставне активности посвећено је изражајном рецитовању, тј изражајном казивању поетских, али и прозних дјела.

Ученици се упознају са дјелима српске и свјетске књижевности и кроз та дјела развијају осјећај за љепоту, доброту, правду, хуманост, поштовање различитости и слободу.

 

       Чланови ове секције уче да је рецитовање умијеће да владамо једном од највећих умјетности-умјетношћу говора. Рецитаторска секција у свом раду може у великој мјери да уђе у тајне ове умјетности и да обезбиједи креативно испољавање и развијање ученика – њихове маште, слободе мисли, осјећања, али и многих позитивних особина воље и карактера, као што су демократичност, поштовање других и другачијихкултура, раса, нација, вјера и језика.

 

       Постоји једна латинска изрека:Nascuntur poetae, fiunt oratores. Преведено значење је:Пјесници се рађају, говорници постају(што значи да је пјеснички дар урођен, а говорничка се вјештина стиче упорним учењем и вјежбањем). Због тога рецитатори на часовима ове секције уче да владају техником говора (дисање, артикулација, импостација гласа, резонантност говора), дикцијом (изговор ријечи, изговор реченица, логичка или мисаона страна говора и мелодичност), емоционалном страном говора, сугестивношћу и јасношћу говора.

 

       Познати глумац М. Поповић-Мавид је рекао: «Рецитатори морају савршено да познају свој језик, а поврх свега тога, морају до танчина да буду упућени у чаролију која се зове сценски говор.» Ученици који су укључени у рад рецитаторске секције у редовној настави показују одлично знање из српског језика и већина њих иду и на додатну наставу из овог наставног предмета. Они су такође веома често на школској позорници гдје могу да покажу колико су савладали сценски говор и да се и на тај начин уче да правилно и изражајно говоре стихове и прозне текстове.

 

       Чланови рецитаторске секције учествују на свакој културној манифестацији у школи, а веома често и у граду ( Светосавска академија, Дан ученичког постигнућа, Зворничко културно љето), али  и приређујукњижевне вечери обиљежавајући јубилеје великана  наше и свјетске књижевности, наравно све у договору са наставницом која уважава све њихове приједлоге и сугестије.

 

        Запажене успјехе рецитатори наше школе имали су и на такмичењима за најбоље рецитаторе Републике Српске које се одржава у Бањој Луци у оквиру културне манифестације «Дјечије царство».

       И ове школске године рецитатори су се са руководиоцем ове секције припремали за ово такмичење. На једном од састанака једногласно је одлучено је да се за ово такмичење одаберу стихови само једног пјесника- Мирослава Антића. На сљедећим сатанцима одабрано је много Антићевих пјесама које су ученици изражајно читали са својом наставницом, онда је сваки рецитатор имао могућност да слободно и самостално одабере Антићеву пјесму која му се највише допада и коју најбоље осјећа и казује.

 

        На сљедећих неколико састанака рецитаторске секције ученици су са наставницом вјежбали изражајно рецитовање одабраних стихова и на тај начин (наравно вјежбали су и самостално код куће) су се припремали за Школско такмичење на коме је требалоодабрати три најбоља рецитатора који ће представљати нашу школу на Републичком такмичењу.

     

        Одлучено је да сваки рецитатор може да гласа (осим за себе) за своје другаре оцјеном од 1 до 5 и да прва три рецитатора који буду имали највише бодова иду на Републичко такмичење.

 

         Школско такмичење одржано је 26.03.2015. године,

а учествовали су сљедећи рецитатори, који су потом на демократичан начин, својим гласањем, одредили оне којису, по њиховом мишљењу, били најбољи на овом такмичењу;

(име и презиме рецитатора, назив пјесме):

 

- Ана Бошковић, Успомена,

- Марија Јевтић, Одлука,

- Миа Јеремић, Прва љубав,

- Николина Остојић, Споменик,     

- Андреј Пажин, Босонога песма,

- Драгана Шаин, Усне,       

- Николина Тодоровић, Све боје света,

-Дарко Капуран, Као песма,

- Милица Стојкић, Крила,

- Андрија Андрић, Сенка,

- Ања Зарић, Загонетка,

- Марија Тојић, Све је у малом велико,

- Данијел Бодирога, Мушка песма,

- Богдан Вуковић, Имена,

-Милица Вукашиновић, Сновии

- Ана Косовац, Љубав.

 

 

       Ученици који су освојили највише бодова од осталих рецитатора, одабрани су да представљају ОШ «Свети Сава» Зворник на Републичком такмичењу, а то су:

 

 

1.     Николина Остојић, IX-4      (75 бодова)

2.     Андрија Андрић, VIII-3       (74 бода )

3.     Данијел Бодирога, VIII-4    (68 бодова)

 

 


Ово су рецитатори, представници наше школе на Републичком такмичењу:

Андрија Андрић, Николина Остојић и Данијел Бодирога.

 

 

 

     Чланови рецитаторске секције су на слободан и демократичан начин одабрали и пјесму и пјесника и рецитаторе који ће представљати Основну школу «Свети Сава» Зворник,  15.03. 2015. године у Бањој Луци, на Републичком такмичењу рецитатора.

 

 

 

                                                            РУКОВОДИЛАЦ РЕЦИТАТОРСКЕ СЕКЦИЈЕ:

                                                                           МАЈА СТЕПАНОВИЋ

 

                                      

Sunday the 25th.
Copyright 2012

©